Иран и шестте световни сили постигнаха споразумение за ограничаване на ядрените програми на Техеран в замяна на частично облекчаване на санкциите срещу ислямската република, предадоха световните агенции.

Споразумението между представителите на Иран и "шесторката" (Великобритания, Германия, Китай, САЩ, Русия и Франция) бе предшествано от усилени преговори в Женела, продължили повече от четири дни.

Иранският външен министър Джавад Зариф обяви в "Туитър": "Постигнахме споразумение". Френският външен министър Лоран Фабиюс потвърди новината. Държавният секретар на САЩ и външните министри на останалите държави от "шесторката" се включиха вчера сутринта във финалния етап от преговорите, когато двете страни сближаваха позициите си за сключване на отдавна очакваното временно споразумение.

Засега не се съобщават всички подробности за съдържанието на окончателния документ, но преговорите целяха изграждане на взаимни мерки за доверие за отслабване на десетилетното напрежение в Близкия изток и по света заради ядрените амбиции на Иран. Според информация на САЩ част от споразумението е Иран да не обогатява повече уран до нива над 5% за период от шест месеца и се съгласяват да разрушат техническите съоръжения, които позволяват подобно обогатяване.
Иран ще има достъп до 4,2 милиарда долара като част от споразумението за ограничаване на иранските ядрени програми срещу частично облекчаване на наложените й санкции.

Президентът на САЩ Барак Обама окачестви ядреното споразумение с Иран като "важна първа стъпка" в преодоляването на опасенията по света заради спорните ядрени програми на ислямската република, предаде Асошиейтед прес. Той подчерта, че сделката включва "съществени ограничения" върху Иран и по всяка вероятност отрязване на пътя му към атомната бомба.

В Женева държавният секретар на САЩ Джон Кери каза след 18-часовите маратонски последни преговори вчера, че ако иранските ядрени програми са с мирни цели, сега Иран ще трябва "да докаже" това на света.

Президентът на Иран Хасан Роухани приветства постигнатото споразумение и отбеляза, че то „отваря нови хоризонти”. „Конструктивният подход и неуморните усилия на преговарящите екипи ще отворят нови хоризонти”, отбеляза Роухани в Twitter.

Иран обяви снощи, че няма да приеме споразумение с шестте световни сили, което не признава правото на страната да обогатява уран - искане което САЩ и европейските им съюзници многократно са отхвърляли.
"През последните 10 години Иран устоя на икономическия и политическия натиск и санкциите, целящи да го откажат от дейностите по обогатяване", каза пред репортери в Женева иранският заместник-министър на външните работи Абас Аракчи.