23 души, съдени в Румъния по дело за злоупотреба със служебно положение, при което са били нанесени щети за над 11 милиона евро, бяха оправдани, тъй като деянието им вече не фигурира в наказателния закон в резултат на решение на Конституционния съд, предаде румънският информационен сайт „Зиаре”, цитиран от БТА.

Нанесените щети на Румънската търговска банка и гражданският аспект могат да бъдат изяснени в граждански съд, заяви говорителят на Апелативния съд в град Алба Юлия Козмин Мунтян.

Сред обвиняемите фигурират бивши служители на клона на банката в Алба Юлия и бизнесмени. Само за четирима от общо 27-те подсъдими делото ще бъде гледано повторно. Освобождаването от отговорност на останалите обаче стана въз основа на решение на Конституционния съд от юни 2016 г., според което престъплението злоупотреба със служебно положение не са наказва, ако не нарушава основна законова норма, тоест закон или наредба.

Антикорупционната прокуратура в Алба Юлия твърди, че в периода 2004-2010 г. част от обвиняемите, в нарушение на служебните си задължения, са одобрили кредити или теглене на суми от фирми, управлявани от останалите обвиняеми. За целта банковите служители са приемали непълни документи, не са подавали коректни данни към централата на банката, добавяли са точки, които облагодетелствали клиентите и са извършили още редица други нарушения на служебните си задължения.

Така 34 юридически лица са се възползвали от 56 кредита, които са били отпуснати при тежки нарушения на нормите и инструкциите за работа, се посочва в обвинителния акт. Прокурорите заявиха още, че кредитополучателите са представяли също фотокопия на документи, които впоследствие са се оказали фалшиви.

Румънската търговска банка продължава да търси справедливост в съда, като се е конституирала като граждански ищец по делото.