В Москва вече говорят за „Български поток”. Така нарече газовата връзка външният министър Сергей Лавров по време на посещението на Екатерина Захариева в руската столица – първото от 8 години насам между външните министри на Русия и България.

„Тече процедурата за строежа на АЕЦ „Белене” и „Росатом” вече е подал документи”, отговори Захариева на въпрос от страна на bTV за какви енергийни проекти са разговаряли двамата външни министри.

„Стартът на „Български поток”, както каза г-жа министъра. Балкански – да, вижте, бях готов да го прекръстя”, коментира от своя страна Лавров.  

„Считаме, че е важен проект, който ще доведе до диверсификция на доставките за целия регион”, добави Захариева.

Работата по строителството на второто разклонение на газопровода „Турски поток” ще бъде завършено в срок – през 2020 година, каза още Лавров.

Именно енергийните проекти са във фокуса на срещата между двамата външни министри, както и търговско-икономическите връзки между България и Русия.

Агенция ТАСС отбелязва, че Русия е един от основните търговски партньори на България, като през 2018 г. общата стойност на обмена между двете страни е възлизала на 3,47 млрд. долара.

При това европейските санкции и контрамерките от страна на Русия спират търговско-икономическите отношения между Москва и София, посочва още ТАСС.

В рамките на срещата е трябвало да бъде подписана и програма за сътрудничество в сферата на образованието и културата, което обаче не се осъществи.

Захариева и Лавров говориха и за това да има повече чартъри и да се възобновят фериботните връзки.

Руският външен министър коментира и напрежението между Турция и Сирия в навечерието на срещата между Ердоган и Путин утре в Сочи. Той обобщи позицията на Русия така: „От сирийска територия да не излизат опасности за република Турция и за други държави. За тази цел е необходим диалог между кюрдите и Дамаск и между Сирия и Турция, където ние сме готови да играем спомагателна роля”.

В рамките на визитата си в Русия Екатерина Захариева символично поднесе цветя на паметниците на руските гренадири, загинали при освобождаването на Плевен, и на светите братя Кирил и Методи.

Сергей Лавров е получил покана да гостува в България догодина и е приел тази покана. На въпрос дали може да се очаква през 2020 г. и визита на Владимир Путин, Лавров отговори, че руският президент поддържа връзка и с колегата си Румен Радев, и с колегата си Бойко Борисов и затова информация по тази тема трябва да се очаква оттам.