Катастрофата на военен хеликоптер Ми-24 в Кот д'Ивоар на 10 септември в северната част на страната, при която загинаха петима души, включително трима българи, се дължи на лошото време, каза ръководителят на въоръжените сили след последните разследвания, предаде БГНЕС.

"Първоначалните заключения от разследването, започнало в деня след инцидента, показват, че катастрофата е възникнала поради неблагоприятни метеорологични условия", се казва в изявление на генерал Ласина Думбия, цитирано от АФП.

Хеликоптерът се разби в средата на нощта на два километра северно от Тоголокае, близо до границата с Буркина Фасо - район, където Кот д'Ивоар е бил свидетел на няколко атаки от предполагаеми джихадисти.

Издирващите са успели да възстановят една от черните кутии на хеликоптера и да открият останките на петимата загинали, състоящи се от "трима (чуждестранни) инструктори" и пилоти от Кот д‘Ивоар. Според потвърждаващи източници инструкторите са с българска националност.

Ми-24 е тежкотоварен хеликоптер с вместимост за осем военни, който за първи път постъпва на въоръжение в съветските ВВС през 1972 г.

Хеликоптерът е бил на „мисия“, заяви говорителят на правителството Амаду Кулибали, без да даде повече подробности.

В петък в Абиджан ще бъде отдадена почит към жертвите на Кот д'Ивоар, се добавя в изявлението, като ще бъде организирана и церемония в чест на чуждестранните инструктори преди репатрирането на телата им.