Потвърдено е, че една от жертвите на свлачището на остров Иския в Италия е българка – 58-годишната Николинка Балтова от Пазарджик.

От години тя е работила в сферата на туризма и хотелиерството на италианския остров. Там среща и мъжа до нея – италиански ресторантьор, с който преди време се преместват, за да живеят в Германия.

По разкази от хората от Иския, Нина се връща няколко пъти през последните месеци, за да представи всички необходими документи, за да се пенсионира в Италия. В началото на седмицата, когато документите са готови, тя пристига на острова.

Информацията за нейното изчезване подава адвокатът ѝ снощи. Префектът на Неапол Клаудио Паломба потвърди тъжната новина за намирането на сънародничката ни.

Осем са потвърдените жертви на свлачището, а четирима се водят изчезнали. Броят на евакуираните нараства, до момента те са около 230. Засегнатите къщи са между 15 и 30, сред тях има и напълно разрушени.

Правителството обяви извънредно положение за следващата една година. Отпуснати са 2 млн. евро за справяне с щетите и подпомагане на местните жители.

Междувременно сред оцелелите на острова се надигна гняв и критики към незаконното строителство и сеч на дърва. Според тях това са причините за бедствието.