„ЕС може да определя интеграционни задачи, срокове, но не може нито да определи нашето местоположение, което е в сърцето на Европа, нито нашата култура и европейската ни идентичност, нито пък да оспори бъдещето на нашите народи като европейски нации в европейското семейство, в европейските държави, които имат европейски политически, институционални и икономически стандарти“, заяви премиерът на С. Македония Зоран Заев по време на пленарната сесия на високо равнище „Възобновяване на синергията между ЕС и САЩ в Западните Балкани“ в рамките на „Преспанския форум за диалог“ в Охрид.

По думите на Заев „безпринципната позиция на нашия съсед България провали първата междуправителствена конференция на Северна Македония и ЕС“, а това е било голямо разочарование както за неговата страна, така и за Албания.

Въпреки „ясните послания от международната общност, че сега е времето да се намери решение (на спора), България не успя да събере сили да промени своята позиция за членството на нашата страна в ЕС“, заяви министър-председателят на Северна Македония.

„Решението да не се проведе първата междуправителствена конференция беше голямо разочарование за Северна Македония и за Албания. Това е голям неуспех за политиката на разширяване на ЕС и лошо послание към региона. Европейският съюз не изпълни своето обещание“, допълни Заев. по време на Преспа форумът за диалог в Охрид.

„Ние се ангажираме с визията за Балканите през XXI век, като регион на мир, стабилност и засилено регионално сътрудничество за икономически ползи и просперитет на всички граждани”, заяви той и подчерта, че всичко това е станало възможно, благодарение на Охридското рамково споразумение, Преспанския договор и Договора за приятелство и добросъседство с България. 

Според Заев неуспешният опит на ЕС да започне преговори за членство със Северна Македония и Албания само подчертава необходимостта Европа да намери отново себе си и „да се върне към корените си, да се върне при Шуман и Аденауер”.