Кадрите на подредените на опашка алпинисти в района на връх Еверест обиколиха света и накараха мнозина да помислят, че това е монтаж. Снимката обаче е реална, а заради задръстването има загинали.

Животът си загубиха 54-годишната Анджали Кулкарни от Индия и 55-годишният Доналд Кеш от САЩ. Кеш е колабирал, докато се е снимал на върха. Въпреки мерките и усилията взети от придружаващите го шерпи, той е починал при свалянето му от Еверест.

Кулкарни е починала от изтощение, след като е била принудена да чака часове заедно със съпруга си под върха, съобщават организаторите на нейната експедиция.

Близо 320 алпинисти очаквали реда си, подредени един след друг в местност, известна като "Зона на смъртта". Подобряването на метеорологичните условия е накарало мнозина катерачи с разрешение да изкачат върха да се отправят едновременно към Еверест и това е довело до задръстването.

Някои алпинисти са чакали между 3 и 4 часа, за да стигнат до върха, което е довело до случаи на измръзване. Това не е първият такъв инцидент, казва местен шерпа, който си спомня за подобни ситуации и през 2017 г.

За изкачването на Еверест няма квотни ограничения, което също допринася за подобни инциденти. Според неокончателни данни през 2018 г. на върха са стъпили 802 души - чужденци и местни водачи, а тази година се очаква броят им да е още по-голям.

Най-високият връх на планетата е разположен на 8848 м. На такава височина съдържанието на кислород във въздуха е едва около една трета от това на морското равнище. Човешкият организъм може да оцелее минути на върха, ако не си набави допълнително кислород.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!