Съединените щати и Великобритания предупредиха днес, че западните съюзници обмислят да наложат нови санкции срещу Сирия и Русия заради обсадата на Алепо. Това заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след среща за Сирия в Лондон с участието на десетина страни, подкрепящи сирийската опозиция, предаде "Франс прес".

"Предвиждаме допълнителни санкции и искаме да сме ясни: президентът Барак Обама не изключва нито един вариант", каза Кери на обща пресконференция с британския външен министър Борис Джонсън. Наред с това той сведе до минимум възможността за военни действия и добави, че негов дълг е да изчерпи всички дипломатически варианти.

"Обсъждаме всички механизми, с които разполагаме, но не виждам никъде в Европа голяма охота да се тръгва на война. Не мисля, че парламентите на европейските страни са готови да обявят война", добави Кери. Той нарече бомбардировките срещу цивилни в Алепо "престъпления срещу човечеството".

Британският първи дипломат каза, че е много съмнително дали правителството на Асад и неговият съюзник Русия са в състояние да превземат Алепо или да спечелят войната и отправи призив към Русия и Иран да проявят лидерство и да сложат край на войната. "От тях зависи да проявят милост към хората в този град и да спазват прекратяването на огъня", посочи британският външен министър, цитиран от Ройтерс.

На срещата присъстваше и френският външен министър Жан-Марк Еро, отбелязва АФП.