Задържаните в Марсилия и Страсбург по подозрения, че са имали намерение на 1 декември да извършат атентат в Париж или района, са получавали заповеди от член на групировката "Ислямска държава", предадоха световните агенции, като се позоваха на прокурора на френската столица, отговарящ за случаи, свързани с тероризъм, Франсоа Моленс.

Петимата са се врекли във вярност на ИД, отбеляза Моленс. Той добави, че ръководителят им се  намира в зона под контрола на джихадистите в Ирак или Сирия. Нарежданията са били получавани чрез приложения за криптирана комуникация. Сред инструкциите имало такива да се купят оръжия.

Петимата заподозрени бяха задържани в Страсбург и в Марсилия в неделя. Все още не са им предявени обвинения. Властите за борба с тероризма предприеха обаче необичайна стъпка и решиха да ги оставят в ареста и след изтичането на максималния период на задържане без официално повдигнати обвинения.

При обиска на жилища, свързани с задържаните, са открити два пистолета, два пълнителя, автомат, автоматичен пистолет и боеприпаси за тях.

В компютрите, иззети от терористите, има данни, че те са набелязвали цели за атакуване.

По-рано днес полицейски източници казаха, че сред вероятните мишени са били щаб-квартирата на френското контраразузнаване в парижкото предградие Льовлоа Пере, централата на френската полиция и разположената в съседство край брега на река Сена сграда на Върховния съд, припомня Асошиейтед прес. Сред целите са били също увеселителният парк "Дисниленд", който се намира на 32 км източно от Париж, както и прочутия булевард във френската столица "Шанз-Елизе".