Във Франция задържаха мъж, заподозрян за атаката над френски войници в парижко предградие по-рано днес. Той е арестуван на магистрала А16 в Северна Франция, между Булон сюр Мер и Кале, съобщи „Фигаро”.

Мъжът се е придвижвал с черно беемве. Роден през 1980 г., той е заподозрян за атаката, тъй като е шофирал автомобила, с който са ударени войниците, и е опитал да избяга. За да го заловят, властите са инсценирали задръстване на магистралата.

Снимка: Reuters

По време на преследването е ударил няколко автомобила, уточнява "Фигаро", като се позовава на свои източници. В процеса на задържането си е прострелян пет пъти.

Отведен е в болница. Състоянието му е тежко, информира телевизия “БФМ-ТВ”.

Състоянието на заподозрения все още не позволява полицейски разпит. Знае се обаче, че той е алжирец, на 37 години, неосъждан и легално пребиваващ във Франция. Обискът в апартамента му близо до Париж продължава.

Президентът Еманюел Макрон изрази подкрепата си за ранените по време на атаката войници. В „Туитър” той написа, че те са в най-добрите ръце.

Държавният глава поздрави органите на реда за задържането на нападателя.

Снимка: Reuters

Тази сутрин кола връхлетя върху военни охранители в западното парижко предградие Льовалоа-Пере. Шестима пострадаха, трима от тях са сериозно ранени.

Инцидентът стана в 7:55 ч., когато няколко военни излизат от казармата си в градчето Льовалоа–Пере и се насочват се към колата за патрул. Улицата е затворена за неспециализирани автомобили.

По нея обаче бавно се движи черно беемве. Шофьорът му рязко форсира колата и връхлита върху военния автомобил.

Атаката е умишлена, категорично е френското Министерство на вътрешните работи.

Разследването е възложено на антитерористичните служби, но все още, поне официално – не е потвърдена версията за терористична атака.

Нападателят е действал сам, не е имал съучастници, не е стрелял и не е казал нищо, преди да се удари във военните. Най-вероятно той не е бил познат на полицията, научи от свои източници кореспондентът на bTV Десислава Минчева.

7000 военни патрулират ежедневно заедно с полицията на територията на Франция от началото на извънредната ситуация през 2015 г. Точно те са най-често обект на теростични нападения.

Това е осма атака срещу нашите сили за сигурност от януари 2015 г. досега, каза вътрешният министър Жерар Колон. Заплахата в нашата страна остава изключително висока, допълни той.