Втора жена е задържана в Малайзия във връзка с убийството на Ким Чен-нам, заварения брат на севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Тя е с индонезийски паспорт, съобщи Ройтерс, позовавайки се на местната полиция.

Жената била разпозната на запис от наблюдателните камери на летището, гласи декларация на полицията. Арестът е извършен в 2 ч. местно време днес. В момента на задържането тя е била сама, посочва ДПА.

Снимка: Reuters

Вчера полицията съобщи, че е задържала жена с виетнамски документи и че се издирват и други чужденци, заподозрени във връзка с криминалния случай.

Ким Чен-нам беше убит в понеделник. Той беше отровен на летището в Куала Лумпур, докато чакал полета си за китайския град Макао. Първоначалната информация бе, че убийството е извършено от две жени, които го атакували с отровни игри и после избягали.

Вчера Ройтерс разпространи разказа на двама южнокорейски парламентаристи, според който преди пет години Ким Чен-нам е помолил в писмо по-малкия си брат да пощади живота му. Информацията им се позовава на данни от южнокорейската разузнавателна служба.

В писмото Ким Чен-нам е помолил Ким Чен-ун да оттегли заповедта да бъде убит, издадена от младия и непредвидим севернокорейски лидер, след като дошъл на власт.

Имало дори покушение срещу Ким Чен-нам през 2012 г., разказа единият депутат.

Според анализатори Ким Чен-ун вярвал, че неговият заварен брат може да бъде използван при опит за сваляне на режима.

Малайзийският вестник „Стар“ цитира Фадзил Ахмат, ръководител на криминалните разследвания в малайзийския щат Селангор, който разказва за последните минути от живота на Ким Чен-нам на летището.

„Той е казал на гишето за прием на пътници в залата за заминаващи пътници, че някои го е напръскал с течност в лицето. Веднага е бил пратен в клиниката на летището. Той казал, че има главоболие и изглеждал на път да припадне. Получил сърдечна криза. Качили са го в линейка и на път за болница е констатирана смъртта му“.

Според Асошиейтед прес той казал на медицински работници, преди да почине, че е бил атакуван с химически спрей.

Аутопсията на Ким Чен-нам бе извършена от отдела по съдебна медицина в болницата на Куала Лумпур, макар севернокорейски правителствени представители в Малайзия да са възразили срещу нея. Те са поискали тялото на покойния Ким Чен-нам да им бъде предадено, но Малайзия е отхвърлила искането. Резултатите все още не са публикувани, допълва Франс прес.