Задържаха десет членове на „Ислямска държава“, които са планирали бомбен атентат в Турция. Те са арестувани в Измир, съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от БТА. 

Заподозрените са били задържани в района на квартал Борнова. Акцията е предприета след получена информация, че членовете на организацията крият оръжия и материали, използвани за производство на експлозиви, и планират атентат. 

Широкомащабната акция, ръководена от турското национално разузнаване, е извършена съвместно с различни поделения на полицията в Измир.

При претърсването, извършено от силите за сигурност в района на Борнова, са иззети материали, използвани за изработването на взривни устройства, динамит, много оръжия и боеприпаси. 

През 2013 г. Турция бе една от първите държави, които включиха „Ислямска държава“ в списъка си с терористични организации. Оттогава страната е била мишена на групировката многократно. Извършени са най-малко десет самоубийствени нападения, седем бомбени атаки и четири въоръжени нападения, отнели живота на най-малко 300 души и ранили стотици други.