Всички пътници, пристигащи от България в Израел, ще бъдат подлагани на задължителна 14-дневна карантина, независимо дали са ваксинирани или прекарали COVID-19, предупредиха от Министерството на външните работи (МВнР).

Мярката влиза в сила от 11 август. Периодът на изолация може да бъде намален на 7 дни след отрицателен PCR тест.

Остават в сила досегашните мерки за влизане в Израел – да се представи документ за преболедуване на коронавирус или за ваксинация, както и за отрицателен PCR тест, направен не по-късно от 72 часа преди пътуването. При пристигане в страната се прави втори PCR тест.

От МВнР припомнят, че всички чужди граждани, пътуващи до Израел, трябва да получат предварително разрешение за влизане в страната.

Инструкции за подаване на документи за разрешение за влизане на чужд гражданин, който притежава виза за Израел, може да бъдат намерени на линк https://govforms.gov.il/mw/.

Заявленията трябва да се подават до Службата на органа за населението или до консулската служба по местоживеене.

Инструкции за пътуване до и от Израел с въздушен транспорт може да се намерят на https://www.gov.il/en/.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството на България в Израел на телефон + 972 3 696 13 72, 259 и дежурен мобилен телефон в извънработно време +972 547640089, както и на е-mail: Embassy.TelAviv@mfa.bg.