Съдия забрани на Доналд Тръмп да се яви на първичните избори на републиканците в щата Илинойс, предаде Ройтерс.

Причината е ролята му в нападението срещу Капитолия на 6 януари 2021 г. Въпреки това влизането на съдебното решение в сила е отложено, тъй като се очаква обжалването на Тръмп.

Съдията от окръг Кук Трейси Портър застана на страната на гласоподавателите на Илинойс, които твърдят, че бившият президент трябва да бъде дисквалифициран от първичното гласуване на щата на 19 март и от общите избори на 5 ноември заради нарушаване на клаузата против бунтовете на раздел 14-та поправка на конституцията на САЩ.

Изходът от делото в Илинойс и от подобни дела в други щати вероятно ще бъде решен от Върховния съд на САЩ.

Подобни решения бяха постановени по-рано в щатите Колорадо и Мейн, които Тръмп обжалва.

През декември 2023 година съдът на американския щат Мичиган не допусна до разглеждане жалба на гласоподаватели с настояване Доналд Тръмп да не бъде допуснат до участие в първичните избори.

Финансовите дела

Доналд Тръмп не успя в опита си за спиране на присъдата срещу него за измама на обща стойност 454,2 милиона долара за надценяване на активите му и стойността на недвижимите имоти.

Той се опита да си осигури отсрочка, с която да се отложи принудителното събиране на глобата, докато трае обжалването.

Адвокатите на Тръмп казаха, че той не може да плати гаранция за пълната сума на съдебното решение, докато обжалва. Вместо това иска да осигури гаранция от 100 милиона долара.

Решението на асоциирания съдия Анил Сингх от апелативния отдел на Ню Йорк трябва да бъде потвърдено от пълен състав на щатския апелативен съд на средно ниво.

Сингх удовлетвори искането на Тръмп за спиране на част от решението на съдия Артър Енгорон от 16 февруари, забраняващо на бившия президент да управлява която и да е корпорация или да търси заеми от държавните банки за три години в щата Ню Йорк.