Полетите на грузински авиокомпании на територията на Русия ще бъдат преустановени от 8 юли, пише в съобщение на руското министерство на транспорта.

По-рано стана ясно, че също от 8 юли руските авиопревозвачи ще спрат полетите в Грузия, предава ТАСС, цитирана от „Фокус”.

На сайта на транспортното ведомство се казва, че причината за спирането на полетите е необходимостта да се обезпечи достатъчно ниво на авиобезопасност и наличието на просрочени задължения за аеронавигационна дейност пред ФГУП „Госкорпорация по ОрВД“.

Общите задължения на Грузия възлизатна близо $793 хиляди.
"Спирането на полетите ще продължи до предоставянето на рускатастрана на програмите за авиационна сигурност на Georgian Airways и MyWay Airlines, техния одит и одобрение от руската страна, както и докато грузинската страна изплати изцяло дълга за аеронавигационнотообслужване", се казва в съобщението.

Авиационните власти на Руската федерация също съобщиха за готовността си да провеждат консултации с грузинската страна, добавиха от Министерството на транспорта.

Пред парламента в Тбилиси за втори ден се провежда протестна акция. Основните искания на демонстрантите са оставкатана вътрешния министър Георги Гахария, провеждане на предсрочни парламентарни избори по пропорционалната система и освобождаванена всички 305 души, които бяха задържани от полицията в нощта срещу петък при разгонванетона митинга пред сградатана законодателното събрание.

Причина за протеста беше превърналото се в скандал участие на депутата от руската Държавна дума Сергей Гаврилов, както и други руски делегати, в 26-ата сесия на Генералната асамблея на Международната асамблея на православието.