Зъболекарят Уолтър Палмър, който уби лъва Сесил - емблематичното животно в националния парк Хванге в Зимбабве, се върна на работа в кабинета си в Блумингтън, Минесота, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Без да пророни нито дума, Палмър за пръв път се върна на работа от 6 седмици. Той паркира автомобила си недалеч от кабинета си и прекоси улицата, последван от журналисти и протестиращи защитници на животните. След това влезе в сградата, в която се помещава кабинетът му. Пред нея имаше полицаи.

След седмици мълчание за ролята си в международния скандал, предизвикан от смъртта на лъва Сесил, Палмър каза наскоро пред в. "Минеаполис Стар трибюн", че е ловувал съвсем законно и не е знаел, че убива специален лъв. Той разказа също, че случаят е бил болезнен за съпругата и дъщеря му, които са получили заплахи в социалните мрежи, пише БТА.

Уолтър Палмър отказа да отговори дали би приел да се върне в Зимбабве, ако това бъде поискано официално.

Адвокат, който присъства на интервюто, допълни, че не е имало никакво официално обвинение, че клиентът му е направил нещо лошо. Зъболекарят отрече също да е платил 50 000 долара за лова, но не каза каква точно сума е дал.

Снимка: Facebook

13-годишният Сесил беше доминиращият мъжкар в парка Хванге, като се отличаваше с черната си грива. Той беше много популярен както сред зимбабвийците, така и сред туристите. Учени от Оксфордския университет му бяха поставили електронен нашийник в рамките на изследване за дълголетието на лъвовете.