Забавяне в издаването на американски визи ще е един от ефектите на предстоящия колапс на федералните институции в Съединените щати. Там републиканци и демократи не могат да се разберат за новия бюджетен закон.

Дървена ваканция за над 700 хиляди държавни служители. Утре точно в 7 сутринта българско време изтича настоящият бюджетен период и започва следващият. Само че за харченето на държавни пари не е приет необходимият закон. В резултат чиновниците ще трябва да си останат вкъщи и няма да получат и стотинка за неочакваната си отпуска.

„Ако правителството спре работа, ще е заради Сената и демократите, които го контролират. Те си играят на политика и искат да спрат работата на правителството, защото отказаха дори да обмислят нашето компромисно предложение. Президентът преговаря с какви ли не деспоти и терористични лидери, а не иска да преговаря с нас”, обясни Деина Рорабейкър.

„За сега лидерът на демократите Хари Рийд казва на Конгреса и американския народ да „скачат в езерото". Той казва - „аз не съм готов за компромис. Той дори не иска да говори. Неговата позиция е - 100% от Обамакеър да бъде финансирана на всяка цена или той ще спре работата на държавата", заяви сенаторът от републиканците Тед Круз.

Тед Круз е новата звезда на ултра дясното крило на републиканците и предполагаем кандидат за Белия дом през 2016-а. Според 2/3 от хората обаче републиканците ще бъдат виновни, ако държавата спре защото се държат като цитирам „разглезени деца".

Ако двете партии не се разберат до полунощ, от утре започва постепенно спиране на федералните служби, а стотици хиляди държавни служители ще останат без работа. Издаването на американски визи ще бъде забавено или изцяло спряно. Световните пазари вече реагират - доларът е на най-ниското си ниво от 7 месеца.

Минути преди 22:00 часа българско време, по-малко от 10 часа преди крайния срок, Сенатът отхвърли законопроекта.

Въпреки че Съединените щати са президентска република, законодателната власт е в ръцете на Конгреса. В горната му камара - Сената, мнозинство са демократите на президента Барак Обама.

В долната камара - властват републиканците. Те са противници на сегашната администрация. За прокарване на закон е необходимо одобрение и на двете камари. С новия бюджетен закон републиканците искат да спрат дългоочакваната здравна реформа на Обама, а той иска да я прокара.

Докато текат препирните може затворят зоопаркове, национални природни паркове, музеи. Проблеми ще имат и министерствата. Сред тях е Държавният департамент, който вероятно забави издаването на визи за чужденци.