Антирекорд за най-много смъртни случаи заради коронавирус за едно денонощие в Русия бе счупен за шести път от началото на месеца.

За последното денонощие има 780 починали. Досегашният рекорд от 752 смъртни случая бе поставен в събота. През последните 24 ч. в  Русия са установени над 24 700 нови заразени.

Епидемията в страната набира сила с появата „Делта“ варианта на вируса. Главни огнища са столицата Москва и вторият по големина руски град Санкт Петербург, където ограничителните мерки бяха затегнати през последните седмици.

Властите засега не искат да въвеждат всеобщ локдаун, като този през пролетта на миналата година, за да запазят вече пострадалата от пандемията икономика.

По-строгите мерки за борба с коронавируса, подобни на френския сценарий, може да се окажат безалтернативни, заяви говорителят на президента  - Дмитрий Песков.

Еманюел Макрон в обръщение към нацията обяви въвеждането на задължителни ваксинации за здравните работници и всички работещи в болници, като глобите за нарушения в това отношение ще започнат да се налагат след 15 септември.

Снимка: Getty/Istock

От 21 юли ще може да се посещават публични събития само със здравна карта, която показва, че е налице ваксинация, или с отрицателен резултат от тест за COVID-19. От началото на август този документ ще се изисква при посещение на ресторанти, барове, търговски центрове, както и при пътуване със самолет и с влакове на дълги разстояния.

Засега в Русия няма решение за засилване на ограниченията за хора, които не са ваксинирани, подчерта Песков. В същото време той отбеляза, че подобни мерки вече се въвеждат в отделни региони.

От началото на пандемията в Русия, с население от 144 милиона души, са регистрирани над 5,8 милиона случая на коронавирус. Страната е на четвърто място в света по този показател след САЩ, Индия и Бразилия.