За преживения ужас от първо лице. Ексклузивен разказ пред bTV на нашата сънародничка Деница Ибикюджу, живееща в турския град Газиантеп.

Часове след опустошителните трусове Деница Ибикюджу вече се намира на сигурно място - паркинг недалеч от дома. Казва, че никога не е преживявала нещо подобно на двата труса от над 7 по Рихтер.

„Сградата, в която ние живеем, няма сериозни поражения, Слава Богу, но ние сме на висок етаж и първият трус, когато започна, всичко се люлееше толкова силно, никога досега не съм преживявала такова нещо. Спомням си земетресението в България, което беше в Перник преди няколко години, тогава аз живеех в София и беше доста страшно, отново беше през нощта. Това беше в пъти по-страшно“, разказа Деница Ибикюджу.

Сега Деница благодари на Бога, че тя и близките ѝ са добре и се моли за всички, които в момента се издирват изпод руините.

„За щастие, слава Богу, аз и семейството ми, близките ми сме добре, но в квартала, в който аз живея има няколко сгради, сринати до основи и в момента продължават спасителните процедури. Минахме от там няколко пъти, много беше драматично. Пътищата са затворени, паника е обзела хората. В момента нещата са малко по-спокойни, но сутринта, при първия трус, в 4:30 ч. всички излязоха по улиците, имаше задръстване с колите. Хората масово отиваха да зареждат бензин по бензиностанциите. Няколко часа след това на много места бензинът беше свършил. Обиколихме 4 бензиностанции, докато намерим такава, която да може да ни обслужи, а там ни отне час и половина чакане, за да заредим.

Деница ѝ семейството и остават на паркинга, докато опасността от нови трудове не премине.

„Снощи спахме в колата на паркинга. Със съпруга ми се чудехме дали изобщо да се качим. В момента се качихме вкъщи, живеем на осмия етаж. Има ток, но няма вода и газ. Все още нямаме конкретни планове, малко сме паникьосани. Лично аз мисля, че можем да останем вкъщи, докато не получим друга алтернатива и ако няма следващ трус. Няма какво да направим. Лека полека трябва да си възвърнем стария начин на живот, доколкото е възможно“, каза тя.

Вярата крепи Деница, която си повтаря, че трябва да е силна заради семейството си.