След повече от три години разследване, повдигнати обвинения по три дела и три национални избори, израелският премиер Бенямин Нетаняху ще влезе в съдебната зала в Йерусалим утре, 24 май, съобщи БГНЕС. 

 Преди повевече от година срещу Нетаняху бяха повдигнати три обвинения. Две от тях имат общо с твърденията, че си е купил позитивно отразяваща го преса, а третото твърди, че е получил незаконни подаръци от богат дарител. Той ги отрече и нарече разследванията срещу него „лов на вещици“.

Изпитанието на Нетаняху се забави с два месеца, след като бяха предприети спешни мерки за борба с пандемията на коронавирус, която ефективно затвори израелските съдилища. Сега, когато инфраструктурата на Израел се съживява, съдът отново е отворен за работа.

През това време Нетаняху с усилие успя да се задържи на власт - което означава, че в неделя най-накрая ще стане първият действащ министър-председател на Израел, който подлежи на изпитание.

Любопитен факт е, че всеки друг премиер на Израел за последните две десетилетия е разследван. Ехуд Олмерт влезе в затвора за корупция, но подаде оставка преди обвинението си.

Съдебният процес е „наистина безпрецедентен“, заяви в четвъртък Ювал Шани, вицепрезидент по изследвания на Израелския институт за демокрация.