Министерството на отбраната на Венецуела за първи път бе оглавено от жена, предаде БТА, цитирайки „Ройтерс” и ИТАР-ТАСС.

Това е досегашният началник на кабинета на президента Николас Мадуро - Кармен Мелендес, която преди година първият адмирал в историята на южноамериканската страна, а и досега имаше ранг на министър.

Близък сътрудник на покойния венецуелски президент Уго Чавес, 51-годишната Мелендес пое поста вчера на церемония във военния музей в столицата Каракас, където се съхраняват тленните
останки на историческия лидер на Боливарската революция във Венецуела.

Смяната на министъра на отбраната бе очаквана отдавна, в момент, когато Мадуро затвърждава своята позиция начело на изключително разнородната управляваща лява коалиция, изградена от Чавес. Вчера президентът назначи нови командващи на различните родове войски.

Мелендес зае поста навръх националния празник на страната - Деня на независимостта. Въпреки че е първата жена на министър на отбраната на Венецуела, тя съвсем не единствената такава в Южна Америка. Военните министерства на Никарагуа, Парагвай и Еквадор също се оглавяват от жени.