„Мета“, която е собственик на най-голямата социална мрежа в света – „Фейсбук“, обяви разочароващи финансови резултати, които потопиха акциите ѝ с 23%.

Наред с това, пише „Форчън“, че за първи път в историята си „Фейсбук“ съобщи, че месечният брой на активни потребители е с леко понижение до 1,93 млрд. души.

Очакванията на специалистите бяха, че активните потребители ще достигнат 1,95 млрд. долара особено на фона на обявеният проект за виртуален свят – „Метаверс“.

За периода октомври-декември печалбата на компанията е била 3,67 долара на акция, което е под очакванията на пазара за 3,85 долара. Така ценните книжа на компанията спаднаха до 249,15 долара, като по този начин пазарната капитализация на „Мета“ спадна с 200 млрд. долара до 700 млрд. долара.

Компанията също така обяви, че очаква приходи през настоящия тримесечен период в диапазона между 27-29 млрд. долара, при очаквания на анализаторите за постъпления от около 30,15 млрд. долара.

„Мета“ обяви и че през 2021 г. е инвестирала 10 млрд. долара в проекти свързани с метавселената, които до този момент не дават значителен резултат.

Скандалите

Последното тримесечие на 2021 г., освен с ребрандирането на компанията, съвпадна и с поредния скандал свързан със социалната мрежа и за това как се справя с разпространението на дезинформация. През октомври Франсис Хаугън, бивша високопоставена служителка на Facebook, разкри, че компанията продължава да не прави достатъчно за спиране на неверните слухове. В центъра на разкритията ѝ беше организирането на щурма срещу американския парламент – Конгреса.

Няколко дни преди атаката, в края на 2020 г., създаденият по-рано департамент за контрол на дезинформацията във "Фейсбук" е разформирован, като от компанията посочват, че служителите му ще продължат да работят в други отдели.

Часове след атаката на Капитолия главният технологичен директор на "Фейсбук" Майк Шрьопфер публикува във вътрешния чат на компанията: „Продължавайте да удържате позиции. "Фейсбук" трябва да продължи да позволява умерените коментари по повод атаката на Конгреса, но да не подкрепя призивите за насилие“.

Съобщението му обаче е посрещнато с гняв и недоволство от служителите. Разкритията по случая бяха наименовани "Facebook Papaers". 

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!