Властите съобщиха, че бившият министър-председател на Тайланд е обвинен в престъпление по служба. Това е последният обрат в продължаващата вече десетилетия политическа сага в югоизточното азиатско кралство.

В делото, заведено от полицията, се твърди, че Таксин е нарушил известния с жестокостта си тайландски закон за кралската обида по време на интервю, което е дал през 2015 г. за южнокорейския вестник Chosun Ilbo.

Таксин ще трябва да се яви пред Службата на главния прокурор на 18 юни, след което ще бъде изправен пред съда. Той е отхвърлил обвиненията и многократно е обещавал лоялност към монархията.

Таксин, който беше министър-председател от 2001 г. до свалянето му от власт с военен преврат през 2006 г., се завърна драматично в Тайланд през август миналата година след 15 години в самоналожено изгнание и беше задържан.

Осъден е на 8 години затвор за конфликт на интереси, злоупотреба с власт и корупция по време на управлението си, но по-късно присъдата му е намалена на 1 година.

През февруари 74-годишният мъж беше освободен от ареста, след като получи право на предсрочно освобождаване, след като беше излежал само 6 месеца в полицейска болница.

В Тайланд действат едни от най-строгите закони за кралска клевета в света и критикуването на краля, кралицата или престолонаследника може да доведе до максимална присъда от 15 години затвор за всяко нарушение.