За напрежението на границата между Полша и Беларус отблизо. Разказ от първо лице за пресичането на границата и преживяното насилие. 

Юсеф Аталах е един мигрантите, успели да преминат границата между Беларус и Полша. Сега е в безопасност в бежански център в полския град Бялисток, но по пътя е преживят глад, жажда и студ. Ударен е в носа от беларуски войник. 

„Гранична полиция ни залови. Поставиха ни на колене. От тази страна имаше един военен, който ме ритна по лицето. Припаднах за няколко минути, носът е счупен, тук имам счупена кост. Очите ми са отекли“, споделя Юсеф Аталах - бежанец от Сирия.

От месеци хиляди бежанци, които бягат от конфликтите в Близкия изток, се опитват да влязат в ЕС, като използват така наречения "път през Минск". Доскоро за целта се използваше Балканският път.

Журналистката Яна Цявойска прекара няколко дни на полско-беларуската граница.

„Очевидно е, че мигрантите идват в Беларус с помощта на туристически агенции от Беларус, с евтини полети на държавния превозвач. Журналисти разкриват как дори беларуски военни помагат на бежанците да стигнат до Полша, късайки мрежата по границата“, казва Цявойска.

Често обаче  билетът към Западна Европа не води доникъде, обясни журналистката. 

Европейският съюз обвинява подкрепеното от Русия управление на Лукашенко, че дирижира мигрантския натиск на границата като отмъщение за наложените санкции.

„Това е предизвикателство за целия Европейски съюз. Това не е миграционна криза, а  опит на един авторитарен режим да се опита да дестабилизира своите демократични съседи“, заяви Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК.

Беларус отрича.

Сега Юсеф е в безопасност в бежанския лагер, но двете му дъщери и съпругата му все още са в Сирия.