Германия е една от най-желаните страни за сънародниците ни избрали живот зад граница. Част от тях ще имат право и да дадат своят вот в днешния ден, когато Германия гласува за парламент. 

Ще потърсим отговор какви са политическите настроения сред българите в Дюселдорф, столицата на федерална провинция Северен Рейн Вестфалия. Именно от тази провинция дойде едно от най-големите разочарования за Мартин Шулц, кандидатът за канцлер на

Социалдемократическата партия (СПД). В най-голямата по брой население провинция в Германия и доскоро смятана за бастион на СПД през май изборите бяха спечелени от партията на Ангела Меркел (ХДС/ХСС). Именно тогава специалисти прогнозираха, че изборите тук ще се превърнат в генерална репетиция за днешния ден.

Мария Христова работи в българския магазин в Дюселдорф и е човекът, който среща най-много българи в града.

„Имам приятелка, която един месец в момента е в България, но силно се интересува от политиката. Тя е от 30 години в Германия, живее тук и е омъжена. Точно преди да замине, отиде да гласува, защото се връща 2 дни след изборите. Тя ми каза, че крайнодесните не е добре да влязат в парламента, защото това би рефлектирало върху българите, които живеем постоянно в Германия”, казва Мария.

Оказва се обаче, че крайно дясната партия Алтернатива за Германия и евентуалното й участие в следващия Бундестаг е основния въпрос и пред други наши сънародници, защото според тях основния победител е ясен.

„Смятам, че ако крайно десните влязат в парламента няма да бъдат така благоразположени, както досега е била например Ангела Меркел към нас”, коментира Христа Симеонова.

Изборите са важни за българите в Германия, защото тук са родени повечето от техните деца и живеят постоянно тук. Изборния ден определя бъдещето и на българските деца, които живеят в Германия.