Мандарините трябва да се употребяват с повишено внимание от хора с проблеми в стомашно-чревния тракт, гастрит или киселини. За това алармира руският диетолог Елена Соломотина, цитирана от ТАСС.

Освен споменатите заболявания, плодовете не бива да се приемат на гладно. Не трябва и да се вари кората на мандарините, защото може да е обработена с противогъбични средства и това да е опасно за здравето.

Специалистът посъветва и да се избягва да се пие под формата на сок, а да се яде целият плод.

Тя не отрече и полезните свойства на мандарините.

Соломотина обясни, че в тях има много витамини, антиоксиданти, макро- и микроелементи. А най-полезно е да се употребяват в есенно-зимния период, когато има повишена опасност от вирусни заболявания.

На ден е хубаво да се ядат по две-три мандарини, като зависи и от здравословното състояние на всеки човек, поясни още диетологът.