Американците посрещат 244-ия рожден ден на страната си със смесени чувства. Ако до преди една година 4 ти юли бе символ на обединението, на свободата, на просперитета, постигнат от гражданите на тази все още млада нация, днес нещата в Съединените щати не изглеждат така.

Само до преди няколко седмици страната бе обхваната от масови протести на расова основа и полицейско насилие, невиждани от 60-те години на миналия век. Палежи и грабежи опустошиха цели квартали в по-големите градове на Северна Америка. Заради световната пандемия от COVID-19, икономиката на страната се срина, бизнеси масово фалираха, а безработицата достигна размери подобни на тези, по време на Голямата депресия и трябваше държавата да се намеси, за да помогне на изпадналото в нужда население, отпускайки над два трилиона долара помощ.

И въпреки всичките трудности вътре в страната, Съединените американски щати успяха да изумят света, когато в края на месец май изпратиха частния космически кораб „Спейс Екс“ на компанията на милиардера Илон Мъск на мисия, с което направиха нова крачка към покоряването на космоса. И показаха отново, че са една „изключителна“ държава.

Но какво прави Щатите различни от повечето държави? На какво се дължи тази американска изключителност?

Според професорът от Харвард и бивш президент на  Американската асоциация на социолозите и антрополозите д-р Сеймоур Мартин Липсет „изключителността” на Америка се дължи на вярата, на кредото, на мечтата:

„Родени от революцията на 4 юли 1776 г., Съединените щати са страна, организирана около една идеология, която включва програма „пакет” от догми, относно същността и смисъла на доброто общество.”, пише професор Липсет в книгата си „Американската изключителност”.

“Американизмът е един вид идеология“, пояснява антропологът.  Идеологията на “Американизмът” има своята вяра, т.е кредо. Американското “кредо” има пет основни и фундаментални компонента: 1. Свобода; 2. Равен шанс на всички; 3. Индивидуализъм; 4. Популизъм и 5. Свободна търговия.

Основното, което характеризира най-добре Америка, според проф. Липсет, това е индивидуализмът.