YouTube ще изтрива всички видеа, които съдържат подвеждаща информация за COVID ваксините. Това ще касае съдържание, което казва, че ваксините са опасни, могат да увредят здравето в дългосрочен план или не помагат за ограничаване на пандемията.

Преди това порталът не изтриваше, а само спираше показването на подобни видеа, свързани с дезинформация с антиваксърско съдържание, информира Би Би Си. 

От началото на пандемията видеохостингът е изтрил около милион фалшиви видеа за коронавируса.

Във вторник YouTube премахна два германски канала на RT за разпространяване на невярна информация за COVID-19 и опит за заобикаляне на ограниченията чрез използване на друг канал.

По думите на вицепрезидента на видеохостинга Мат Халприн фалшивото съдържание за ваксините е станал глобален проблем в целия свят.

Според новите вътрешни правила на платформата може да се качват лични истории, обсъждане на правила за ваксинация и да се правят препратки към исторически случаи на провалени програми за имунизация с условието да не съдържат лъжлива информация и да не подтикват хората към отказ от ваксинация.

При това ако съдържанието твърди, че ваксината води до рак, безплодие или вкарва микрочип, ще бъдe моментално премахванo.