Японските ядрени централи все още не са безопасни, става ясно от доклад на независими експерти, поръчан от правителството на Страната на изгряващото слънце, съобщава телевизия „Ал Джазира”.

Мерките за сигурност, предприети след аварията в АЕЦ „Фукушима”, са недостатъчни за справяне с катастрофата, резултат от комбинация между човешка грешка и особеност на природата. Това се казва в заключенията на десетчленната експертна група, натоварена с независима оценка на инцидента от 2011 г., цитирани от катарската телевизия.

Според тях обслужващата „Фукушима” компания Tokyo Electric Power Co и регулаторите не са успели да предвидят толкова мащабно природно бедствие.

За това експертите обвиняват „мита за безопасността на безпогрешните японски атомни централи”, раздухван от специалисти, назначени от правителството.

Решението да бъде подновена работата на двата реактора, обслужвани от Kansa Electric Power Company, разгневи японското анти-ядрено движение и доведе до протест на 100 000 души по улиците на Токио преди една седмица.
Според критици реакторите не отговарят на новите критерии за безопасност, обявени през април.

Експерти призоваха правителството да подсигури защитата срещу силна радиация на центровете за справяне с ядрени инциденти. Облъчването възпрепятства работата на такъв център във „Фукушима”.

Противоречията около разследването

Атомната централа „Фукушима” бе поразена от земетресение и цунами на 11 март миналата година, след което възникна авария в електроенергийната и охлаждащата система.

Три от шестте реактора се разтопиха, принуждавайки 150 000 души да напуснат района заради силната радиация.

Според експертите няма доказателства, че земетресението е било ключов фактор за катастрофата, макар и влиянието му да не може да бъде пренебрегнато.

Собствено разследване на компанията Tokyo Electric Power Co (TEPCO) обаче хвърля вината за инцидента единствено върху цунами.

Заради това групата от експерти призова TEPCO да преразгледа данните за възможни грешки. Освен това експертите пожелаха по-нататъшни разследвания, за да бъдат премахнати съмненията относно причините за аварията.

Докладът им обвинява ядрените регулатори на страната в това, че не са обърнали достатъчно внимание на подобряването на мерките за сигурност, препоръчано от Международната агенция за атомна енергия.

В документа се казва още, че Японската агенция за ядрена индустрия и безопасност не е била искрена по отношение на рисковете, създавани от атомната енергетика.

Твърде голямата увереност в сигурността и слабия кризисен мениджмънт са довели до катастрофата, смятат експертите.