100 пожарникари участват в сложна операция по издирването на четирима души, изчезнали след пожар и експлозия във водноелектрическа централа, предаде Ройтерс. Други трима души са загинали, като телата им са били открити.

Взрив в централа в Италия
Снимка: Reuters

Инцидентът е станал на 60 метра под земята в централата в Бeрги, южно от Болоня. Регионалният началник на пожарната Франческо Нотаро каза пред местните медии, че част от девететажната подземна конструкция се е срутила и е предизвикала пожар, причинявайки наводнения.

Експлозията е станала в 15 часа местно време. Служителите са извършвали поддръжка на съоръженията.

Взрив в централа в Италия
Снимка: Reuters

Марко Масинара, кмет на близката община Камуняно, обясни, че трима души са загинали при взрива. Телата им са били открити. Други четирима се издирват.

Според него първоначалната версия е, че инцидентът вероятно е причинен от дефект в турбина.

Няколко души са с наранявания и изгаряния след експлозията и са били откарани в болници с хеликоптер.

Прокуратурата ще започне разследване относно безопасността в водноелектрическата централа, пише Би Би Си.

Централата се намира при язовир Сувиана. Това е един от трите изкуствено създадени водоеми, които осигуряват нужното количество вода за работата на ВЕЦ-а.

На място и в операцията участваха екипи на градската спасителна служба, водолази, звена за алпийска речна спелеология, обикновени екипи и експерти топографи. Язовирът или стената му не са засегнати от взрива.

Енергийната компания Enel, която е собственик на централата, каза, че е евакуирала работници от обекта и се координира със спасителите от противопожарната служба. Компанията управлява централата от 50 години, пише The Guardian.

Премиерът на Италия Джорджия Мелони обяви, че следи "ужасните" новини и изрази солидарност с жертвите и техните семейства.