Силна експлозия е разтърсила Терминал 3 на международното летище „Шоуду” в Пекин, съобщиха свидетели пред агенция „Синхуа”.

Според очевидци експлозията е станала около 6:30 часа местно време (10:24 часа по Гринуич).

Взривното устройство е самоделно и е детонирано от мъж в инвалидна количка. Той е бил ранен при експлозията, а облаци дим покрили района на изхода за пристигащи от международни полети на Терминал 3.

„Не сме уверени, че той наистина е инвалид,” посочи служител на летището.

По данни на китайския телевизионен канал CCTV мъжът пеел с ръце във въздуха преди да детонира експлозива.

На мястото веднага пристигнала полиция, но няма данни дали мъжът от количката е оцелял.

Китайската централна телевизия идентифицира мъжа като Цзи Цжунсин, роден през 1979 година и пристигнал в столицата от източната провинция Шандун. Там се намират богати провинции, където са съсредоточени производствените центрове и не се смятат за източници на политическо недоволство, както северозападните провинции Тибет и Синцзян.

Режимът на работа на терминала бе възстановен почти веднага. Съдбата на мъжа е неизвестна, като според някои сведения той е бил ранен и откаран в болница с полицейски ескорт. Няма информация за други пострадали.

Международното летище се намира на около 30 километра от столицата. От 2012 г. насам то е вторият най-натоварен аеропорт в света след този в Атланта.

Терминал 3 е построен през 2008 г. за Олимпийските игри в Пекин. Сградата му е петата по големина в света и има капацитет за обработка на 19 200 куфара на час. Само за миналата година през трите терминала на летището са преминали 82 милиона пътници.