Десет души са ранени при експлозия близо до полицейски участък в Истанбул, съобщи окръжният управител Васип Шахин, цитиран от световните агенции и местни медии.

Силният взрив е станал на около 2 километра от международното летище "Ататюрк", където през юни бе извършен бомбен атентат, отнел живота на най-малко 45 души.

По думите на валията на Истанбул днешната експлозия е била причинена от мотоциклет бомба. Вероятният нападател с каска на главата и черна връхна дреха е изоставил мотоциклета и се е отдалечил от мястото.

"Около 15.45 ч. е бил взривен паркиран мотоциклет. В резултат на взрива са ранени десет наши граждани. Няма тежко пострадали. Служители на полицията не са били ранени", заяви Шахин.

Днешната експлозия в квартал Йенибосна стана близо до полицейски участък, който и преди четири години е бил обект на терористично нападение. Недалеч от мястото се намират също военен център, съдебномедицински институт и сгради на образователни институции.

Турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк излъчи снимки, на които се вижда, че експлозията е нанесла големи щети на близките коли, чиито прозорци са изпочупени от ударната вълна, а рамките им - изкривени.

Силите за сигурност засилиха проверките в квартал Йенибосна, който се намира в европейската част на Истанбул. Полицията издирва подозрително лице.

По случая е започнато разследване.

Засега никой не е поел отговорност за атаката. В миналото "Ислямска държава", кюрдски и левичарски групировки са извършвали бомбени нападения в страната.

През последната година Турция стана обект на множество бомбени атаки в двата си най-големи града, при които загинаха десетки души.

През последните месеци Кюрдската работническа партия (ПКК) е поела отговорност за два големи взрива в Анкара, докато „Ислямска държава“ е отговорна за три нападения в Истанбул. През юни 47 души загинаха при тройно нападение на атентатори самоубийци и стрелци на международното летище в Истанбул.

През август 57 души, от които 34 деца, загинаха при взрив на бомба от атентатор самоубиец на „Ислямска държава“ по време на кюрдска сватба в югоизточния град Газинтеп.