Военновъздушните сили (ВВС) на САЩ не са изпратили криминалната история на убиеца от Тексас Девин Патрик Кели в Националния център за криминална информация – базата данни на ФБР, както се изисква по закон, предадоха Ройтерс и АФП.

Кели е бивш военнослужещ във ВВС. През през 2012 г. той е бил осъден от военен съд по две обвинения в домашно насилие срещу своята съпруга и доведения си син. Тази информация обаче не е била подадена в базата данни на ФБР, макар правилата на Пентагона изрично да изискват това да се прави в случай на присъда на военнослужещ именно за домашно насилие, посочва АП.

По силата на федерален закон е забранено да се продава или предоставя оръжие на лице, осъдено за домашно насилие срещу член на семейството или дете, отбелязва Ройтерс.

„Военновъздушните сили проверяват какво е направено с криминалното досие на бившия военнослужещ Девин Патрик Кели след присъдата му за домашно насилие от 2012 г.“, каза говорителка на ВВС.

Снимка: Reuters

„ВВС ще направят цялостен преглед на своите бази данни, за да се гарантира, че досиетата за други подобни случаи са предадени коректно в базата данни“, добави тя.

В неделя Кели уби 26 души в църква в Съдърланд Спрингс, щата Тексас. По време на стрелбата в сградата се намирала и неговата тъща.

Използвани са материали на БТА