Затихва изригването на вулкана в Исландия, но учени предупреждават, че са възможни последващи изригвания през идните месеци.

Вулканът се събуди отново в ранните часове на 9 февруари, като изхвърли фонтани от яркооранжева лава на височина 80 м, а разтопени скали изригнаха от пукнатините. 

Снимка: Reuters

Според исландската метеорологична служба изригването е отслабнало значително още късно вечерта.

Геофизикът от исландската метеорологична служба Бенедикт Офеиксон прогнозира изригвания в района веднъж месечно в близко бъдеще.

„Трудно е да се каже в дългосрочен план, но през идните месеци може да се очакват многократни интрузии на магма и изригвания“, каза Офеиксон.

Снимка: Reuters

Активизирането на вулкана доведе до евакуацията на хората от популярната сред туристите местност Синята Лагуна и спря топлоподаването в няколко общини в югозападния край на  полуостров Рейкянес. Температурата в района беше минус 8 градуса рано сутринта днес, предаде Ройтерс.

„Много лоша ситуация е този район да е без топла вода, но има електричество, има питейна вода и се надяваме да имаме топла вода до обяд“, каза министър-председателят Катрин Якобсдотир пред обществената телевизия RUV.

Снимка: Reuters

Според Исландската метеорологична служба потоците от лава са достигнали приблизително 4,5 километра на запад от изригването, само на около 500 метра от луксозюния геотермален комплекс, който беше евакуиран в четвъртък и остана затворен.

Още днес вулканът притихна, но остави следи от щети по пътища и тръбопроводи. Училища, детски градини, музеи и други обществени институции в региона бяха затворени, тъй като лавата удари тръби за гореща вода, използвани за доставяне на геотермално загрята вода.

Мястото на изригването е на около 4 километра североизточно от крайбрежния град Гриндавик, чиито 3800 жители бяха евакуирани на 18 декември заради предишно изригване. Тогава след седмици на интензивни земетресения вулканът изригна и изхвърли лава и дим на голяма територия. При вчерашниото събуждане на вулкана селището не беше застрашено.