Втори свидетел срещу авиокомпанията „Боинг“ е починал след кратко боледуване, съобщава британският „Гардиън“. Джошуа Дийн на 45 години беше бивш одитор качество към компанията Spirit AeroSystems, която работи с „Боинг“.

Това е вторият свидетел срещу компанията, който умира в рамките на последната година.

Приживе Дийн е подал официално оплакване до Федералната авиационна администрация, в което пише за „сериозно и грубо нарушение от страна на висшия мениджмънт по качеството на производствената линия 737“. Припомняме, че през 2018 и 2019 г. два самолета 737 участваха във фатални катастрофи, които доведоха до смъртта на 346 души.

Джошуа Дийн е уволнен от Spirit миналата година, като тогава е подал оплакване в Департамента по заетостта. В него той посочва, че е уволнен в отговор на повдигнати въпроси за сигурността на самолетите.

Според изданието „Сиатъл таймс“ Дийн е хоспитализиран след като получил проблеми с дишането. Той бил интубиран, развил пневмония и серизона инфекция, заради която починал в рамките на 2 седмици.

Дийн е представян в съда от същата правна фирма, която работи с другия покоен свидетел срещу „Боинг“ Джон Барнет. Той беше открит мъртъв през март, като за причина за смъртта му беше посочена самонанесена огнестрелна рана.

Снимка: Getty Images

Барнет е работил почти 30 години в „Боинг“, като в интервю за „Ню Йорк таймс“ каза, че е откривал сериозни проблеми по самолетите им. Той допълни още, че мениджмънтът на компанията е игнорирал неговите оплаквания и са го преместили на друга позиция.

Миналия месец трети свидетел срещу компанията – Сам Салехпур – заяви пред американския Конгрес, че „в „Боинг“ няма култура на сигурност“. По думите му служителите, които повдигат въпросите за сигурността са игнорирани, маргинализирани и заплашвани от ръководството. Тогава той заяви, че се страхува от физическо насилие, разпоредено от компанията.

Американските регулатори разследват „Боинг“ заради случая, при който цяла врата на самолет се откачи през януари.