В двора на едно малко училище в Кения, сгушено под високите хълмове и изпепеляващото слънце, обгърнато в мечти и детски плач, се обучават 17 майки тийнейджърки и бременни момичета, които са били принудени да прекъснат образованието си.

Снимка: Ройтерс

Така те получават втори шанс да получат основни знания и умения, които след време да им помогнат да си намерят работа и да издържат семействата си.

Всяка година неравенството между половете и финансовите затруднения принуждават около 13 000 бременни момичета да отпаднат от училище, показват данните на правителството.

Снимка: Ройтерс

Според властите тази цифра най-вероятно ще скочи заради COVID кризата. Националната карантина затвори учебните заведения няколко пъти през последните месеци. Това подхрани увеличаването на юношеските бременности и сексуалното насилие, казват неправителствени организации.

Снимка: Ройтерс

17-годишната Емили разказва пред „Ройтерс“, че е била нападната от мъж, който е обещал да я обучава, докато училищата са затворени.

Снимка: Ройтерс

„Майка ми не ме пусна да се върна на училище, притеснявашe се, че съучениците ми ще ми се подиграват“, добави бременното в шестия месец момиче.

В момента тя отново се радва на любимите уроци с помощта на Елизабет Муриуки, която основава училището за млади майки през януари.

Снимка: Ройтерс

Бебетата са постоянно с майките си, а при нужда между уроците има почивка за кърмене и сменяне на пелени.

Снимка: Ройтерс

За 19-годишната майка Жозефин Уанджиру, която не е посещавала класната стая от две години, училището на г-жа Муриуки е крачка напред към постигането на мечтата ѝ – да бъде медицинска сестра.

Снимка: Ройтерс

Самата създателка на инициативата е родила като тийнейджър, но това не ѝ е попречило да завърши образование и да гради кариера.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!