Втори руски дивизион, въоръжен със зенитни ракетни системи С-400 „Триумф“, започва днес бойно дежурство в Крим на фона на растящото напрежение на полуострова, съобщиха Ройтерс и руски агенции.

Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г., в резултат на което ЕС и САЩ наложиха икономически санкции на Москва, а в региона се установи напрегната безизходна ситуация.

Новото подразделение ще бъде разположено в Севастопол и ще контролира въздушното пространство над границата с Украйна, отбелязва „Риа новости“.

Първият дивизион, въоръжен с „Триумф“, беше разположен на полуострова през пролетта на 2017 г., близо до пристанищния град Феодосия.

С-400 „Триумф“ е най-новата руска зенитно-ракетна система и е приета на въоръжение през 2007 г. Предназначена е за унищожаване на авиация, крилати и балистични ракети, може да се използва и срещу наземни обекти. Обсегът ѝ на действие е 400 км. По думите на командира от руските въздушни сили Виктор Севостянов, цитиран от Интерфакс, системата може да премине към режим на бойни действия за по-малко от пет минути.

 

Използвани са материали на БТА