Днес е вторият ден от срещата на лидерите на Г-7 в Бавария. Стана ясно, че те ще обявят забрана за вноса на злато от Русия, което ще доведе до загуба от десетки милиарди долари за Москва.

Вчера вечерта стана ясно, че в основата на преговорите от изминалите часове стои глобален проект за инвестиции в инфраструктура. Резултатите представи президентът на САЩ Байдън с думите: "Нашият свят се намира в повратна точка в историята".

Общо Г-7 планират да инвестират до 2027 година 600 милиарда долара, като основните пера на инвестиции ще са инфраструктура, здравеопазване, борба с климатичните промени и възобновяемите източници на енергия.

Инвестиционната програма има за цел да смекчи глобалното неравенство, както и последствията от пандемията и войната в Украйна. Байдън изброи и няколко конкретни примера като подобряване на сенегалската здравна система и соларен проект в Ангола. Щедростта на лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Обединеното кралство и САЩ не е случайна.

С тези мерки те се опитват да привлекат към своите възгледи партньори и от други краища на света, защото те показаха своето обединение след избухването на войната в Украйна, което обаче за момента се оказва недостатъчно. Този план се счита от специалисти като алтернатива на проекта "нов път на коприната", стартиран от Китай през 2013 година.

А междувременно докато лидерите дискутират по сериозни въпроси, нежните им половинки получиха възможността за тренировка в Алпите с известен местен спортист.