Размириците в Египет взеха втора жертва, след като въоръжени мъже са открили огън от мотоциклет срещу протестиращите в централната провинция Асют, предаде АФП.

По-рано един човек беше убит и още 40 бяха ранени, когато сблъсъци между поддръжници и противници на президента Мохамед Морси избухнаха в провинция Бени-Суейф на юг от Кайро.

И двата инцидента са се случили пред офисите на Партията на свободата и справедливостта, свързана с организацията „Мюсюлманси братя”.

Напрежението в Египет продължава да ескалира, след като опозицията даде на президента Мохамед Морси два дни, за да подаде оставка.

До 17 часа във вторник Морси трябва да се откаже от пълномощията си и да даде възможност на държавните структури да подготвят предсрочни президентски избори - за това настояват протестиращите и заплашват с още масови протести.

Междувременно президентският говорител заяви, че Морси е наясно, че е направил грешки и е готов да ги поправи. Той добави, че президентът очаква реакции на призива си за национален диалог.

При сблъсъците между привърженици и противници на ислямистите в различни градове на страната са загинали 11 души, а над 600 са ранени.