Хиляди хора, сред които и много студенти, отново протестираха в редица американски градове срещу избирането на Доналд Тръмп за президент. Те се опасяват, че победата на милиардера ще доведе до ограничаване на човешки права и международна изолация.

Около 300 души организираха протест в Балтимор, скандирайки лозунга: „Това не е моят президент!” и развявайки плакати, на които пишеше: „Аз не съм избирал омразата да оглави президентския пост”.

Стотина недоволни младежи се събраха и около Белия дом, където се състоя първата среща на настоящия и на бъдещия президент. По-късно множеството се отправи към новооткрития хотел на Тръмп на „Пенсилвания авеню” във Вашингтон.

За да не се стигне до вандалски прояви, полиция постави ограждания пред входа на сградата.

Протестно шествие премина и по улиците на Лос Анджелис. Движението в града беше блокирано за няколко часа.

Недоволни от резултата на изборите излязоха и по улиците на Сан Франциско, Далас, Денвър и много други градове. В Портланд имаше арести и сериозни сблъсъци с полицията, която разпръсна над 4000 демонстранти.

За уикенда се организира масов „Марш срещу Тръмп”.

Снимка: Reuters

„Току-що минаха много отворени и успешни президентски избори. Сега професионалните протестиращи, подбуждани от медиите, протестират. Много нечестно!”, заяви Тръмп в „Туитър”.

Бившият кмет на Ню Йорк Руди Джулиани, който е спряган за един от членовете на бъдещия екип на Тръмп, определи демонстрантите като „стадо разглезени ревльовци”.

От Белия дом пък коментираха, че президентът Барак Обама вярва в правото на американците на мирни протести, но всички са американци и патриоти, преди да се делят на демократи и републиканци.

Продължават и международните реакиции.

Германският канцлер Ангела Меркел поздрави лично в телефонен разговор Доналд Тръмп.

От Москва пък заявиха, че руски експерти са били във връзка с екипа на Тръмп по време на цялата му предизборна кампания. Говорителка на Тръмп отрече тези твърдения.

Папа Франциск на коментира победата на Тръмп, но заяви, че се интересува как решенията на политиците влият върху бедните.