България договори втечнен газ от САЩ на цени, по-ниски от руските.

Договорката е постигната при срещата на премиера Кирил Петков с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Доставките ще започнат от юни, съобщават от правителствената пресслужба.

В рамките на разговора между Петков и Харис е обсъдено стратегическото партньорство между София и Вашингтон и задълбочаване на сътрудничеството. 

Харис е поздравила страната ни за решителните действия, с които отстоява своя енергиен суверенитет. В профила си в социалните мрежи тя написа, че "Съединените щати са благодарни за силния съюз и топлото приятелство между две страни."

Междувременно Камарата на представителите одобри рекордния 40 милиарда долара пакет от помощ за Украйна. Законопроектът предвижда военна, хуманитарна и икономическа помощ

Войната в Украйна също бе важна тема от срещата на Петков и Харис. Той посочи, че случващото се в Европа е ясен знак за необходимостта от ускорени и реални мерки в енергийната сфера.

По-рано през деня Кирил Петков проведе разговор с държавния секретар Антъни Блинкен в Държавния департамент.

Двамата обсъдиха възможностите за партньорство със САЩ за енергийна диверсификация на България и на региона. Петков и Блинкен разговаряха също за модернизацията на българските въоръжени сили, както и за стабилността и развитието на Западните Балкани.

"Имах удоволствието за разговарям с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Обсъдихме засилването на сътрудничеството и диверсификацията на енергийните източници и маршрути. България и САЩ са съюзници и стратегически партньори, а енергийното сътрудничество ще доведе до повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията в региона", написа Кирил Петков в "Туитър".

Най-вероятно срещата се е провела виртуално, тъй като Антъни Блинкен е с коронавирус и под карантина.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!