Всяка трета жена по света е подложена на сексуално или физическо насилие, сочат данни на Световната здравна организация (СЗО), цитирани от БТА и ДПА.

Близо 35% от жените по света стават жертва на побои или изнасилвания, много често от своите партньори, посочи СЗО в първото подробно изследване.

Според доклада 38% от жените, станали жертва на предумишлено убийство, са били убити от съпрузите или приятелите си.

Според заключенията на изследването насилието често оказва дългосрочно въздействие върху жертвите. Те могат по лесно да изпаднат в депресия, да развият зависимост от алкохола или да бъдат заразени с предавани по полов път болести.

„Тези данни изпращат силно послание, че насилието срещу жени е глобален здравен проблем с епидемични измерения,” заяви генералният директор на СЗО Маргарет Чан.

По думите й, „здравните системи по света могат и трябва да направят повече за жените, които са подложени на насилие".

Според СЗО е нужно здравните работници да бъдат по-добре обучени да откриват насилие срещу жени, да помагат на жертвите по дискретен начин и да полагат усилия за преодоляване на психологическата травма.

СЗО планира да помогне на страните да въведат новите ръководни принципи, като се започне от Югоизточна Азия през юни. Южна и Югоизточна Азия са регионите, където делът на насилието срещу жени е най-голям – 37%.

В арабските държави и Африка този процент също е 37%, в Латинска Америка - почти 30%, в Източна Европа и Централна Азия – 25%, в Северна Америка, Западна Европа, Япония и Океания – 23%.