Всички жени, деца и възрастни, които седмици наред се криеха в завода "Азовстал" в Мариупол, са евакуирани, съобщи Би Би Си, като цитира украинския вицепремиер Ирина Верешчук.

"Заповедта на президента е изпълнена: всички жени, деца и възрастни хора са евакуирани от "Азовстал". Тази част от хуманитарната операция в Мариупол е завършена“, каза вицепремиерът в канала си в "Телеграм", без да даде повече подробности.

Снимка: EPA

Около 200 цивилни бяха блокирани в завода по-рано тази седмица, който е подложен на непрекъснат руски обстрел и е последната крепост на украинците в Мариупол, припомня Би Би Си.

Снимка: EPA

По-рано през деня сепаратистките сили в Донецк заявиха, че са евакуирали 50 цивилни от "Азовстал". На територията на завода остават украински войници.

Снимка: EPA

Към момента не е ясно къде са евакуираните, които са напуснали Мариупол. В миналото, след като цивилните граждани бяха извеждани от стоманодобивния завод "Азовстал" и други райони, обкръжени от контролираните от Русия войски, те бяха изпращани в т.нар. филтриращи лагери на Русия, създадени за настаняване на цивилни, преди да им бъде позволено да продължат към контролираната от Украйна територия.

В един от случаите това прехвърляне продължи пет дни, въпреки че разстоянието можеше да бъде изминато за часове, допълва Би Би Си.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!