Традиционен ресторант за наденички в Берлин вече предлага вегетариански вурстчета. Проучванията показват, че консумацията на месо в Германия намалява.

Свинските къривурстчета са основен деликатес в германската столица вече над 60 години. Ресторант за традиционния колбас предлага и вегетарианска разновидност.

Клиентите посрещат добре продукта, защото дори в Берлин липсва разнообразна храна за вегетарианци. А германците консумират все по-малко месо – загрижени за здравето си, за съдбата на животните и не на последно място – за сериозния отпечатък върху околната среда, който оставя животновъдството.

Тенденцията важи за повечето развити държави. Германия е най-големият производител на свинско, а продажбата на наденички се е превърнала в семеен бизнес за много хора – включително за собственика на този ресторант – баща му се занимава с това от 1930-та. Пазарът обаче се променя.

„Преди около две години един клиент попита за вегетариански вурстчета, но тогава още не предлагахме и се замислихме дали да не започнем. А и хората искат да опитат нещо различно - някои са загрижени за животните, други - за здравето си”, обяснява Марио Зирфогел.

Броят на вегетарианците в Германия се е увеличил двойно през последните 7 години – близо 4 процента от населението. Растат продажбите на заместители на месо.

От германското земеделско министерство изтъкват, че скандалите заради старо месо и жестокост към животните са изиграли роля и хората по-често се питат от къде идва месото, което консумират и как са отглеждани животните.

През януари около 50 хиляди германци излязоха на демонстрация в Берлин за по-добри условия за животните и срещу генно-модифицираните храни. Както и срещу търговското споразумение на Европа със САЩ, което смятат, че ще промени стандартите в храната.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!