Макар и мнозинството американци все още да подкрепят смъртното наказание, техният дял е достигнал най-ниското си равнище от четири десетилетия - 56 процента, а против са вече 38 процента, сочи допитване на центъра Пю, цитирано от Франс прес.

Спадът на броя на привържениците на смъртното наказание в САЩ е 6 процентни пункта спрямо 2011 г., когато те са били 62 процента. Този спад е започнал в средата на 90-те години.

През 1996 г. техният дял е бил 78 процента. Смята се, че основната причина за този спад са демократите, чиято позиция вече е в подкрепа на премахването на смъртното наказание. Сега само 40 процента от тях подкрепят екзекуциите, спрямо 56 процента през 2011 г.

Проучването е извършено сред 1500 души между 25 и 29 март. Все пак 63 процента от запитаните все още смятат, че смъртното наказание е морално оправдано за тежки престъпления като убийство, макар и 71 процента да се безпокоят от риска да бъде екзекутиран невинен човек.

Над половината американци - 52 процента смятат, че има по-голям риск да бъде екзекутиран чернокож. Сред анкетираните на това мнение са 77 процента от чернокожите, 70 процента от демократите и 60 процента от хората с висше образование.

Американците като цяло са зле информирани за положението със смъртното наказание в САЩ и само малко над една трета от тях знаят, че броят на екзекуциите в страната намалява, отбелязва центърът Пю.

От началото на тази година в САЩ са екзекутирани 13 души, а за цялата 2014 г. - 35 души. Този брой е в постоянен спад от 20 години по данни на Информационния център за смъртното наказание (DPIC).

Двадесет и девет американски щата и федералната столица Вашингтон са премахнали смъртното наказание или са престанали да го прилагат. Три щата са извършили 80 процента от екзекуциите през 2014 г. - Мисури, Тексас и Флорида.