Испанската полиция все още издирва шофьора на буса убиец в Барселона. Предполага се, че това е 22-годишният мароканец Юнес Абуякуб. Разследващите не изключват той да е успял да премине границата и сега да се намира във Франция.

Издирва се също имамът на джамия в град Рипол, където полицията арестува няколко заподозрени.
Според разследващите обаче извършителят на атаката е бил само един.

Според разследващите трористите са подготвяли мащабни атентати срещу оживени места в Барселона.

Нападателите от Каталуния планирали атентати с бомби – те са разполагали със 120 бутилки газ.

Полицията е открила 120 бутилки с газ в къща в град Алканар, където се предполага, че терористите са приготвяли бомбите. Сред потенциалните им мишени са били катедралата "Саграда фамилия" и самата улица "Ла Рамбла", която те все пак успяха да атакуват.

Една от мишените на терористите – „Саграда Фамилия” днес приюти кралското семейство, премиера на Испания и хиляди граждани. В катедралата беше отслужена меса в памет на жертвите на атентатите.

Тази вечер предстои поредното голямо предизвикателство за полицията в каталунската столица. Десетки хиляди ще седнат по трибуните на "Ноу Камп", за да гледат любимия си футболен клуб, който открива сезона 3 дни след атентатите. Охраната на стадиона ще е по-затегната от обикновено. На терена играчите ще почетат паметта на жертвите с минута мълчание.

За разлика от друг път вратите на стадиона ще бъдат отворени само час и половина преди мача.

Междувременно стана ясно, че 7-годишният Джулиан Кадман е убит при терористичната атака в Барселона. Вчера се появи обнадеждаваща информация, че той се е спасил, но днес каталунската полиция я опроверга.  

От ранените близо 130 души, 12 остават в критично състояние.