Удвоен стокообмен между България и Русия, както и връщане на присъствието на руските и арабските пазари. Това обеща земеделският министър Мирослав Найденов, демонстрирайки убеденост в светлото бъдеще на правителството, тъй като направи уточнението, че тези неща ще бъдат постигнати в края на втория мандата на ГЕРБ.

Уверението бе направено по време на тридневната визита на министъра в Москва, където той се включи в кръгла маса, посветена на развитието на двустранните търговско-икономически отношения. По думите на Найденов салдото от стокообмен в следващите години ще стигне поне това, което е било в средата на 80-те.

„Всички, които позволиха да се случи загубата на тези пазари, и имат амбицията отново да управляват, да си отворят тефтерите и да видят информацията. Аз рядко говоря за политика, защото съм земеделски министър, но когато говорим за българо-руска дружба, най-добрият посланик са българските стоки и продукти”, посочи Мирослав Найденов.

Той обясни, че се надява след срещата с руския му колега, износът към федерацията да се увеличи поне двойно, а България ще даде възможност на руските фирми да влязат на българския пазар, а оттам и на европейския.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

„Ако искате да превземате Европейския съюз, това може да стане през България, не с танкове, а с продукция. Смятам, че при всички случаи следващите една-две години, можем да удвоим стокообмена”, изтъкна представителят на българското правителство и допълни, че нашите млекопреработвателните предприятия и тези, произвеждащи традиционните консерви, трябва отново да намерят място на руския пазар.

В тази връзка на срещата стана ясно, че към момента 38 български предприятия са одобрени за износ на продукция в Руската Федерация. Най-много от тях са млекопреработвателни - 13.

Найденов посочи, че за 2009 г. България е изнесла за Русия аграрни стоки на стойност 57 млн. долара. През 2011 г. - 64 млн. долара, а до средата на тази година изнесената продукция е 43 млн. долара, което означава, че до края на годината ще достигне до 80 млн. долара.