Временен мир в горещите точки, размяна на пленници и доставка на хуманитарна помощ. Това е програмата максимум на мирната конференция за Сирия - "Женева 2". Продължава размяната на остри реплики и нападки на форума, който започна в сряда в Швейцария.

Пратеникът на ООН Лахдар Брахими се среща поотделно с представителите на бунтовниците и на режима, за да сондира тяхната готовност да седнат на масата за преговори. Дори да решат да обсъждат само размяна на пленници, това ще е голяма стъпка напред, смятат наблюдателите.

„Утре се очаква началото на преговорите. Това, което мога да ви потвърдя, е, че те ще започнат задочно. Всяка делегация ще стои отделно и ще бъде в своя собствена зала”, поясни Абделахад Естефо.

В същото време медиите представиха стряскаща статистика. 1400 души са загинали в Сирия през последните дни в битките между бунтовниците и иракското крило на Ал Кайда. Ислямистките бунтовници обявиха война на всички и се бият като трета страна в конфликта.

В същото време лидерът на терористичната мрежа - Айман ас Зауахири, призова ислямистките групировки да се обединят и да действат заедно.