Преминаването на границата между Германия и Дания и между Дания и Швеция вече става само с паспорт и след проверка на граничните власти. Проверяват се влакове, автобуси, фериботи, автомобили, камиони.

В Швеция мерките се въвеждат със закон и ще продължат до 2018 година. Като отговор на това Дания от днес на обяд също въведе контрол на границата си с Германия, но засега само за 10 дни.

На шведско-датската граница проверките се извършват още преди качването във влаковете, които потеглят от летището в Копенхаген.

Всеки ден около 8600 души пътуват между Дания и Швеция, за да отидат на работа.

От днес използващите бързия влак от Копенхаген до Стокхолм ще трябва да се прекачват на летището в датската столица. Тя е последната спирка, преди моста над протока Йоресунд.

Затова пътниците трябва да покажат лична карта или паспорт, преди да продължат пътуването с влак.

В края на миналата година шведското правителство прие закон, с който връща паспортния контрол по границите.

Транспортните компании също ще бъдат санкционирани. Ако във влак или автобус има пътник без документ, глобата за превозвача е 50 хиляди шведски крони, което е 5000 евро.

На първата гара на шведска територия е изградена телена ограда срещу преминаването на нелегални мигранти.

Транспортните компании в двете държави предупреждават за възможни закъснения и по-дълго пътуване. Общо пет транспортни връзки са засегнати заради мерките.

През 2015 г. страната, която е с население над 9,5 милиона, прие около 160 хиляди бежанци.

През миналата година заради бежанския поток няколко от 26-те държави в Шенген върнаха проверките по границите и така поставиха под въпрос съществуването на Шенгенското пространство.

Клауза в споразумението позволява подобни ограничителни мерки при заплаха, като продължителността им може да е до 2 години.

Германия и още няколко държави апелират за общо европейско решение, а министър-председателят на най-засегнатата провинция Бавария настоява и за горна граница - до 200 хиляди бежанци.