Нобеловата награда за мир беше връчена днес на президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос по време на церемония в норвежката столица Осло. На събитието, което по традиция се състои в сградата на кметството, присъстваха също така и норвежкото кралско семейство, както и политическото ръководство на страната.

“Има само един лауреат на наградата – президентът Сантос, но с нея бихме искали да отдадем почит на целия колумбийски народ. Народ, който въпреки многобройните трудности и множеството несправедливости, не загуби надеждата за мир“, каза в реч заместник-председателят на Нобеловия комитет Берит Райс-Андерсон. В своята реч тя посочи и приноса на Въоръжените революционни сили на Колумбия (ФАРК) за процеса на прекратяване на конфликта.

Снимка: Reuters

Наградата за мир, за разлика от останалите отличия, се връчва в норвежката столица Осло, а не в Стокхолм.

Норвежкият нобелов комитет обяви Сантос за носител на престижното отличие на 7 октомври.

Тогава от комитета заявиха, че наградата на Сантос е и признание за колумбийския народ, както и за всички други актьори, допринесли за мирния процес.

Снимка: Reuters

Гражданската война в Колумбия е един от най-дълго продължилите граждански конфликти на нашето време и е единственият продължаващ въоръжен конфликт в Америка.

В края на септември Сантос и лидерът на бунтовниците от ФАРК Родриго Лондоньо подписаха споразумение от 297 страници на тържествена церемония в град Картахена. Водачът на ФАРК поиска за пръв път прошка от жертвите на конфликта, който от половин век разкъсва страната и чиято жертва станаха стотици хиляди – убити или изчезнали.

Снимка: Reuters

Няколко дни по-късно се състоя референдумът върху примирието, на който избирателите, макар и с много малко мнозинство, отхвърлиха споразумението.

Като президент 65-годишният Сантос промени значително позицията си спрямо ФАРК. Като министър на отбраната в периода 2006-2009 г. той поведе мащабна офанзива срещу групата, но промени политиката си след поемането на поста на държавен глава през 2010 г. По информация на БГНЕС

Снимка: Reuters